Print this page Generate PDF

Aktuelnosti

Broj čitanja: 122
06. 06. 2017.

Održan radni sastanak na temu zaštite Plavskog jezera

Kategorija: Aktuelnosti
Poslao: urednik

Na današnjem sastanku predsjednik Opštine, Orhan Šahmanović sa saradnicima, razgovarao je sa direktorom Uprave za vode, Gutić Damirom i predstavnicima HydroGIS System D.O.O. Podgorica. Na sastanku se razgovaralo o sledećim temama:

  1. Izrada Glavnog projekta regulacije kanala koji povezuje „Martinovićko blato“ sa Plavskim jezerom;
  2. Aktivnosti na realizaciji projekta zaštite i revitalizacije Plavskog jezera; i
  3. Realizacija projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Plava i Gusinja

U uvodnom izlaganju Predsjednik Opštine je pozdravio i upoznao prisutne sa aktuelnim stanjem po pitanju Plavskog jezera kao i po pitanju regulacije kanala. Istakao je da postoje različiti zahtjevi, i od strane sportsko ribolovnog društva, i od strane mještana tog područja. Sve to treba uklopiti, kako je naveo, nikom na štetu a na zadovoljstvo svih, a sve u cilju očuvanja Plavskog jezera i njegovog biodiverziteta. 

Direktor Uprave za vode, Damir Gutić, je naglasio da je Opština završila svoj dio posla kada su u pitanju geodetska snimanja a ostatak je na Upravi za vode, po pitanju regulacije kanala. Istakao je da je obezbijeđen novac za realizaciju projekata regulacije vodotoka rijeka i da će oni biti, najvjerovatnije, rađeni najprije za rijeke Lim, Grnčar i Ljuča. Rok završetka je 12 mjeseci. Zbog nepostojanja projekata regulacije rijeka određen je moratorijum na eksploataciju pijeska, što je jedan od faktora koji imaju uticaja na Plavsko jezero, zaključio je Gutić.  Predstavnici struke tj. HydroGIS System DOO Podgorica su istakli neophodnost izrade Studije koja će, između ostalog, dati odgovore i podatke na osnovu kojih se mogu i koji su potrebni za izradu planskih dokumenata.
Na kraju sastanka zaključeno je da je potrebno dati sugestije  i eventualne primjedbe na urađeni projektni zadatak (Studija revitalizacije i zaštite Plavskog jezera sa predlogom mera).

Copyright 2012 © Opština Plav / Plav Municipality. All rights reserved.

Web design by Kristijan / Webmastering by Kemal