Pretraga

Dobro došli

Opština Plav

U službi građana

Okrugli sto „Institucionalni smještaj kao oblik zaštite osoba sa demencijom“

Zavod KROG (Slovenija) i projektni partner NVO IMPULS (Crna Gora) udružili su snage kako bi zaštitili prava na dostojanstveno starenje na sjeveru Crne Gore i odgovorili na potrebe starijih osoba sa demencijom ili starije osobe sklone demenciji i psihosocijalne potrebe njihovih njegovatelja. U projekat su se uključili i pridruženi partneri: Opština Plav, Opština Gusinje, Opština Nikšić i Crveni krst Nikšić, Crveni krst Plav, Izviđačka četa Prokletije i JU Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik. Projekat finansira Evropska unija.

U okviru projekta „Zaštita prava na dostojanstveno starenje i prevencija demencije“, u Plavu je 14.09. 2022 organizovan drugi od četiri okrugla stola na temu „Institucionalni smještaj kao oblik zaštite osoba sa demencijom“.

Okruglom stolu, koji je okupio sve relevantne aktere u procesu institucionalnog smještaja, prisustvovali su predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, opština Plav, Nikšić i Gusinje, Crvenog krsta iz Plava i Nikšića, Centara za socijalni rad iz Nikšića, Berana i Pljevalja, Domova starih iz Risan, Podgorice i Nikšića, kao i predstavnici nevladinih organizacija iz opštine Plav.

Predstavnici su govorili o trenutnoj situaciji u oblasti institucionalnog zbrinjavanja osoba sa demencijom i najbitnijim problemima sa kojima se susreću u ovoj oblasti (stigma vezana za institucionalno zbrinjavanje osoba sa demencijom, nedostatak politika, lokalnih planova i strategija za socijalne usluge za osobe s demencijom i njihove njegovatelje, nedostatak infrastrukture za pružanje socijalnih usluga osobama s demencijom, nedostatak interesa državnih struktura da zaštite potrebe osoba s demencijom i njihovih njegovatelja, nedostatak statističkih podataka o osobama s demencijom i njihovim potrebama, nedostatak dobrih praksa, nedostatak neformalnih oblika podrške, nedostatak odgovora na potrebe starijih osoba sa demencijom i nedostatak odgovora na psihosocijalne potrebe njihovih njegovatelja itd.).

Svi učesnici okruglog stola govorili su o mogućnostima pružanja kvalitetne institucionalne podrške osobama sa demencijom i njihovim njegovateljima. Jednoglasni su bili u ocjeni da se usluge za osobe sa demencijom uglavnom svode samo na institucionalnu zaštitu, dok je podrška onima van ustanova nedovoljna, a prema do sada dobijenim podacima, u ruralnim područjima Crne Gore takvih je većina.

U okviru okruglog stola razgovaralo se o stvaranju mreže u okviru koje bi institucije međusobno razmjenjivale iskustva i znanja i zajednički osmišljavale efikasan odgovor na potrebe osoba s demencijom i psihosocijalne potrebe njihovih njegovatelja, te pripremi akcionog plan za součavanje sa problemima demencije na sjeveru Crne Gore.

Povezane vijesti


Počela podjela rješenja o porezu na nepokretnosti za 2024. godinu

Održan prvi “PLAV RUN” festival

Program mjera za podsticaj razvoja poljoprivrede za 2024.godinu

Predsjednik Opštine uputio čestitku povodom 9. maja – Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom

Opština Plav

Čaršijska b.b. Plav

84325 Crna Gora


+382 51 251 420

kabinet@plav.me

Copyright © 2024 Opština Plav • Sva prava zaštićena.