Print this page Generate PDF

Aktuelnosti

Broj čitanja: 176
09. 11. 2016.

U Plavu planirano otvaranje mljekare

Kategorija: Aktuelnosti
Poslao: urednik
Na konferenciji „From hills to dairies“ (Od mlijeka sa naših planina), koja je održana u Plavu saopšteno je da je planirano otvaranje mini mljekare u Plavskom naselju Brezojevice, kapaciteta 1500 litara mlijeka dnevno. Projekat "Od mlijeka sa naših planina" nastao je kao rezultat inicijative opština Čajetina, Plav i Andrijevica sa ciljem jačanja lanca vrijednosti u sektoru mljekarstva i valorizacije mlijeka kroz stepene prerade u tradicionalne proizvode, sir i kajmak.
Realizacijom projekta uspostaviće se mini mljekare na teritorijama opština Čajetina i Plav čime će se omogućiti siguran otkup i plasman mlijeka malih poljoprivrednih gazdinstava, valorizovati kvalitet mlijeka kroz standardizovanu proizvodnju u skladu sa važećom zakonskom regulativom, kreirati vizuelni identitet i pozicionirati proizvodi u hotelima, restoranima i drugim maloprodasjnim objektima na teritorijama pomenutih opština. Opština Plav će na osnovu iskustva Zlatiborskog Eko Agrara formirati pravni subjekt u čijem sastavu će se uspostaviti mini mljekara kapaciteta prerade 1500 litara mlijeka dnevno.
Projekat će raditi na jačanju lanca vrijednosti proizvodnje mlijeka i u segmentima edukacije poljoprivrednih proizvođača o ishrani, higjeni i načinu uzgoja goveda i pozicioniranju novih proizvoda kako na lokalnom tako i na regionalnom tržištu.
 
 
B. Musić

Copyright 2012 © Opština Plav / Plav Municipality. All rights reserved.

Web design by Kristijan / Webmastering by Kemal